bannière

L'odyssée commence en Mer Egée

 
Mytilene_ville.

tinos_eglise
Pour cet été, vous avez le choix pour votre stage de grec!

entre le village de Plomari dans l’île de Lesbos
du dimanche 14 au samedi 20 juillet

 et l’île de TINOS dans les Cyclades
du lundi 22 au dimanche 28 juillet

Cours de langue
étude de textes littéraires
et ateliers de danses traditionnelles

   Μες στο σαλόνι λέει είχανε πάει κι άλλες κυρίες. Η μια είπε:
- Τα κατάφερε ο Γιάννης μια χαρά, έξυπνος άνθρωπος, είναι βλέπεις και ανοιχτοχέρης και δεν ετσιγκουνεύτηκε το χρήμα, έριξε κάμποσο αποδώ, αποκεί, κι έτσι βρεθήκανε ένα σωρό άνθρωποι να τον υποστηρίξουν, είπαν στο δικαστήριο πως έχασε όλα του τα λεφτά στις δουλειές, κι έτσι δε θα μπορεί να του πάρει τίποτα η Μαρία, τώρα που την αφήνει. - Μαρία λένε τη μητέρα μου.
Ύστερα μια άλλη είπε:
- Βλέπετε έκανε μεγάλη εντύπωση στο δικαστή, γιατί επήγε λέει μόνος του ο ίδιος ο Γιάννης και είπε: Εγώ κύριε, αν και δεν έχω πια δεκάρα, όμως τα παιδιά μου τα θέλω. Δεν έχω βέβαια να δίνω να ζουν με τη μητέρα τους, αλλ' όταν είναι κοντά μου δε θα πεινάσουν ποτέ. Θα προσπαθήσω μάλιστα με κάθε τρόπο να τα βάλω εσωτερικά σε κανένα παρθεναγωγείο να μορφωθούν όπως πρέπει.
- Ε βέβαια, λέει τότε η διπλανή της, δεν ξέρω τι είχε ο άνθρωπος με τη γυναίκα του, δε συμφωνούσαν λέει σε τίποτα, τη λένε οπισθοδρομική, φαίνεται πως δεν έβγαινε καθόλου έξω, δεν της άρεσε, και τώρα οι άντρες θέλουν βλέπεις να είναι κοσμικές οι γυναίκες τους, και  γι' αυτό η αρμένισσα τον θάμπωσε, όλο μες το μετάξι και το χρυσαφικό.

Μέλπω Αξιώτη, Δύσκολες Νύχτες, première édition en 1938

au programme cette année

le roman de Μέλπω Αξιώτη, «Δύσκολες Νύχτες»

mais aussi:
pratique orale - conversation, révision de la grammaire,
des chansons traditionnelles…

accompagné de danses des Cyclades et de la mer Egée du Nord.

Et bien sûr comme d’habitude:

des visites, des escapades, des excursions pour découvrir le pays.
 
Les cours de langue sont animés par Georges Kostakiotis
et les ateliers de danse par Vangelis Tsaganos.

Les niveaux seront déterminés en fonction de la participation et seront adaptés aux groupes.


Bon à savoir pour les personnes désireuses de participer aux deux semaines:

 - les deux stages proposeront une sélection de textes différents
 - un intervalle de temps suffisant est prévu entre les deux stages pour permettre le déplacement depuis Lesvos à Tinos.

pigeonnier
ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ (1905-1973)

Η Μέλπω Αξιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του μυκονιάτη μουσικού Γεωργίου Αξιώτη και της αριστοκράτισσας Καλλιόπης Βάβαρη. Οι γονείς της χώρισαν το 1908 και η Μέλπω μεγάλωσε στη Μύκονο με τον πατέρα της, ο οποίος τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε την Μαρουλίνα Γρυπάρη, κόρη του πολιτικού Ιωάννη Γρυπάρη. Στη Μύκονο η Μέλπω μεγάλωσε χωρίς μητέρα στο αυστηρό περιβάλλον της οικογένειας Αξιώτη και τέλειωσε το Σχολαρχείο. Από το 1918 ως το 1922 μπήκε εσωτερική στη Σχολή Ουρσουλίνων της Τήνου.

Το 1938 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, που είχε τίτλο "Δύσκολες Νύχτες" και τιμήθηκε ένα χρόνο αργότερα με το πρώτο βραβείο του Γυναικείου Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών.

Κατά την προπολεμική περίοδο ήρθε σε επαφή με τους αθηναϊκούς λογοτεχνικούς κύκλους και γνωρίστηκε με το Νίκο Εγγονόπουλο, το Γιώργο Θεοτοκά, το Νίκο Καββαδία, τον Κλέωνα Παράσχο, το Γιώργο Σεφέρη, ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στην Εθνική Αλληλεγγύη του ΕΑΜ και συνεργάστηκε στον παράνομο Τύπο, μαζί με τις Διδώ Σωτηρίου, Έλλη Αλεξίου, Έλλη Παππά, Τιτίκα Δαμασκηνού και άλλες ελληνίδες της αντίστασης.

Οι συνέπειες της αριστερής της δράσης την ανάγκασαν να καταφύγει το 1947 στη Γαλλία, από όπου συνέχισε να αγωνίζεται. Εκεί γνωρίστηκε με τον Louis Aragon, την Elsa Triolet, τον Paul Elyard, τους Andre και Alice Bonnard, τον Pablo Neruda κ.α. Το 1950 διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική προκάλεσε την αναχώρηση της Αξιώτη για την Ανατολική Γερμανία. Έζησε στη Δρέσδη και το Νοέμβρη του 1951 εγκαταστάθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου ασχολήθηκε με την αρθρογραφία και τη λογοτεχνική μετάφραση και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας, στα πλαίσια του οποίου γνωρίστηκε με τον Τούρκο λογοτέχνη Ναζίμ Χικμέτ. Το 1952 μετακόμισε στη Βαρσοβία, όπου έζησε ως το 1955 με μια ενδιάμεση επίσκεψη στη Μόσχα. Το 1956 επέστρεψε στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου έζησε ως την άνοιξη του 1957. Από τον Οκτώβριο του 1958 ως το 1964 εργάστηκε ως Επισκέπτρια Λέκτωρ στο πανεπιστήμιο του Humboldt, διδάσκοντας Νέα Ελληνικά και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1965. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, βοηθήθηκε κυρίως από φίλους όπως η Νανά Καλλιανέση, ο Αντρέας Φραγκιάς και ο Γιάννης Ρίτσος. Πέθανε το 1973.

A la recherche du miracle...

Icone TinosIcone Agiassos

Les icones miraculeuses de Notre Dame de Tinos (à gauche)
et de Notre Dame d'Agiassos (à droite)

Ce qu’il faut savoir…


- cours de langue – littérature  (3h X 5j) – ateliers de danses (2h X 5j) :  250€
- chambres à 35/45€ (à partager ou pas)
- les visites et les excursions sont proposées sans frais supplémentaires (participation uniquement pour le car, les entrées aux sites et les tavernes)

- renouvellement de votre adhésion 40€
Inscriptions ouvertes

 
-